Новини

Пам’яті О.М. Іванової

На 87-му році пішла з життя кандидат технічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, перший директор Міжнародної Асоціації «Зварювання» Ольга Миколаївна Іванова.
Після закінчення у 1956 р. Брянського інституту транспортного машинобудування за спеціальністю «Устаткування та технологія зварювального виробництва» працювала інженером-механіком. У 1959 р. почала працювати в ІЕЗ ім. Є.О. Патона у відділі фізико-металургійних процесів зварювання легких металів і сплавів під керівництвом професора Д.М. Рабкіна і у 1961 р. захистила кандидатську дисертацію. 20 років праці у цьому відділі спочатку були присвячені дослідженням і розробці технології зварювання нікелевих сплавів, а згодом технології автоматичного зварювання алюмінієвих сплавів вольфрамовим електродом.
У 1980 р. О.М. Іванова очолила відділ ІЕЗ з міжнародного науково-технічного співробітництва країн-членів Ради Економічної Взаємодопомоги, який забезпечував координацію діяльності провідних дослідних інститутів і підприємств країн-членів РЕВ у галузі зварювання та споріднених технологій.
З 1991 р. О.М. Іванова — директор Міжнародної Асоціації «Зварювання». Ця організаційна структура стала спадкоємицею колишнього Координаційного центру з проблем «Зварювання» країн-членів РЕВ. Основні напрямки діяльності Міжнародної асоціації «Зварювання»: науково-технічна, інформаційно-рекламна, фінансово-економічна та видавнича. Завдяки міжнародній взаємодії в рамках Асоціації виконано низку розробок. Серед них треба відзначити найбільш вагомий проект Ольги Миколаївни — «Електричне зварювання живих м’яких тканин», учасниками якого стали фахівці ІЕЗ ім. Є.О. Патона, медичних установ України, фінансової корпораціі Consortium Service Management Group, Inc, США. Цей суспільно вагомий проект отримав Державну премію України в галузі науки і техніки у 2004 р. — за розробку та впровадження в клінічну практику хірургічних методів електрозварювання живих м’яких тканин. Під її керівництвом було налагоджено серійне виробництво апаратів для зварювання живих тканин та їх сертифікацію. Завдяки її плідній праці медичні заклади України отримали 200 одиниць сучасного медичного обладнання вітчизняного виробництва.
Під керівництвом О.М. Іванової Міжнародна Асоціація «Зварювання» провела десятки міжнародних конференцій з різних напрямків зварювальної науки і техніки як в Україні, так і в країнах близького та далекого зарубіжжя.
Світла пам’ять про О.М. Іванову надовго залишиться в серцях тих, хто її знав, працював та жив разом з нею.

Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України
Міжнародна Асоціація «Зварювання»